25. maart 2016 · Reacties uitgeschakeld voor Mobiel Antennepark vanuit de kofferbak · Categories: Preperations

Zo lang we schepen huren nemen we wat spullen mee waarvan we denken dat het de veiligheid en of het gemak ten goede komt. Dat zijn wat elektronische zaken en bijvoorbeeld ook een lange lijn die dienst kan doen als bulletalie (preventer) en een goed 275 newton zwemvest. Verder nog wat landvasten omdat de kwaliteit op de huurschepen soms te wensen over laat, Ipad met navigatie programmatuur en een laptop met navigatie programma. Verder nog een paar vergunning vrije portofoons voor het contact met elkaar bij gebruik van bijboot of gewoon in de stad. Dat scheelt een stuk in telefoon kosten. Dan nog een omvormer die gemaakt is om een laptop in de auto te kunnen opladen. Functioneert aan boord ook prima. Het vermogen is juist hoog genoeg om mobiele telefoons, Ipad en laptop tegelijk te kunnen opladen. Een VHF portofoon hadden wel willen hebben maar die mag niet gebruikt worden. Daar is een registratie voor nodig en die krijg je niet zonder eigen schip. Helaas want, op veel huurschepen hangt er buiten geen speaker en vaak als je behoefte hebt aan contact via de radio wil je niet naar binnen.

De laptop

Een normale laptop met wat extra drivers zodat alle informatie die via poorten binnen komt via de wifi uitgezonden wordt zodat ook de Ipad daar aan gekoppeld kan worden. De laptop hoeft dan beneden niet bezocht te worden om de AIS informatie te kunnen zien. Ook gekoppeld aan de laptop een GPS muis.

Navtex

Gekoppeld via NMEA 0183 naar usb aan laptop. De antenne wordt, net als de gps muis, binnen opgehangen. Dat werkt uitstekend. Alle informatie van de beide kanalen wordt gepresenteerd op de laptop. De laptop hoeft niet continu aan te blijven staan. Het geheugen is groot genoeg om vele duizenden ontvangen regels op te slaan. in 2015 gebruikt tijdens de zomervakantie en gaat dit jaar zeker weer mee.

AIS klasse B,

Gekoppeld aan laptop via USB aansluiting. Heeft ook nog een eigen NMEA 0183 aansluiting zodat ook aan andere apparatuur gekoppeld kan gaan worden in de toekomst. Mag eigenlijk niet zenden want daar is geen vergunning voor als je geen eigen schip hebt. Je MMSI nummer krijg je pas als je een boot gekocht hebt. We hebben nog geprobeerd om een tijdelijke vergunning te krijgen maar, daar voorziet de regelgeving niet in. Het programmeren van het MMSI nummer kan maar 1 keer door de eigenaar zelf gedaan worden. Daarna moet het door een dealer of via de fabrikant gereset worden. De helpdesk van de fabrikat heeft toegezegd dat als wij een MMSI nummer van een gehuurd schip er in zetten dat zij bereid zijn de zaak op afstand te resetten.

Thuis de ontvanger getest en de resultaten zijn bemoedigend. Schepen op de Westerschelde en in de Antwerpse haven worden prima gedetecteerd. Uiteraard alleen die schepen die de antenne op een flinke hoogte hebben zitten. Dit vanwege het gegeven dat VHF uitzendingen zich in rechte lijn voortbewegen en niet de kromming van de aarde volgen. Een heel enkele keer komt er wel eens een binnenvaartschip op het scherm maar, de aanwezigheid van huizen voorkomt dat meestal. 

Om de informatie op een laptop te zien te krijgen is vreemd genoeg meestal de externe GPS muis benodigd. Hoewel de AIS een eigen prima werkende GPS met antanne heeft wordt die GPS informatie door de meeste navigatieprogrammatuur niet gebruikt. De posities komen echt de computer wel in maar worden genegeerd door de software. Op de Ipad wordt door bijna niemand AIS informatie ondersteund dus daar weer speciaal ISailor voor aangeschaft.

 

 

IMG_0104-1

Alle zaken gemonteerd. Heeft flink wat moeite gekost om alles werkend te krijgen en kan nu zo opgehangen worden binnen in een schip behalve de VHF antenne die naar buiten zal moeten.

Bert en Marry

Comments closed.