11. juni 2023 · Reacties uitgeschakeld voor Cadzand · Categories: Sailing

Na de problemen met de stuurautomaat eerst maar eens zoeken hoe dat te voorkomen. We hadden dit nog nooit gehad dus waarom nu wel? Het enige wat ik kon verzinnen was de nieuwe GPS. Dat is een Ray Marine Axiom en die is gekoppeld aan de oude Ray Marine apparatuur. Dat zijn het log, windmeter, stuurautomaat, kompas en dieptemeter. Temperatuur zeewater werkt op dit moment niet. Er is een draad losgeschoten op een aansluitblok en het is niet te zien op welke van de vele klemmen die ooit heeft gezeten. Omdat Ray Marine in zijn wijsheid had besloten om in de gecombineerde meter van log en diepte een controle in te bouwen of er wel een zeewatertemperatuur aanwezig was anders werd het log uit gezet heb ik een weerstandje op de achterkant van de meter gezet. Die komt echter niet overeen met een realistische temperatuur. Er wordt nu een temperatuur aangegeven van 55,7 graden Celsius maar het log functioneert tenminste weer. Of het zeewater warm genoeg om in te zwemmen voelen we met de tenen wel even.  De Axiom was deze winter geplaatst omdat de oude GPS het niet meer goed deed omdat er in de satellieten iets gewijzigd was. Bert had daar de route naar Cadzand ook in gezet en het vermoeden bestaat dat de Axiom opdrachten aan de stuurautomaat aan het versturen was. Enige manier om dat echt zeker te weten was alle berichten onderscheppen en die dan analyseren. Dat zijn echter vele duizenden berichten in een paar seconden doordat de AIS met hoge frequentie berichten op dezelfde lijn zet. Besloten om geen route meer in de Axiom te zetten en dan kijken wat er zou gaan gebeuren. Dat testen we wel uit als we uit Cadzand vertrekken.

De Haven
We hebben geluk gehad bij het binnen komen van de haven. In de kaarten staat een diepte aangegeven van 3,5 meter maar bij eb was het dat zeker niet. Dan zonken we zo’n 90 centimeter de modder in. We hebben ook diverse boten zien vastlopen.

Met de noordelijke wind liepen vooral bij vloed de golven recht de haven in. Dan lag de boot behoorlijk te schudden en aan de lijnen te trekken. Ik ken mensen die daar al zeeziek van zouden worden. De bewegingen waren dermate dat ik volgens mijn fitbit die bewegingen registreert dan ook niet geslapen heb in die haven. Bij eb lagen we vast als een huis.

De haven zelf is leuk met een heel vriendelijke havenmeester die mij ook nog aan een vlag van de KNRM kon helpen. Hij is daar zelf vrijwilliger van. Ik was te laat geweest met bestellen om het nog op tijd voor vertrek binnen te  krijgen.

Ruimte genoeg in de haven

Cadzand bad

Cadzand is een typisch vakantie oord. Veel Duitse en Belgische toeristen. Gezellig straatje met wat leuke terrasjes waar ook nog een kapper zit die Marry van haar lange haar heeft afgeholpen. Geen wolkje gezien daar maar, de wind was in de ochtend zwak maar in de middag steeds sterker en ijskoud. Nauwelijks buiten gezeten in de avonden.

KNRM boot naar buiten

actie

Te water laten

Op een moment actie gezien bij de KNRM. Blijkbaar geen nood maar voor oefening want de boot stond al een uur buiten voor hij het water in ging. Leuk om eens in het echt te zien. Ondanks dat ze niet echt haast hadden moest ik echt rennen om het nog te kunnen filmen. Ook kwam er een SAR helikopter (search and rescue) opdagen. Wat ze precies gedaan hebben konden we niet zien maar later werd mij verteld dat het een hoist oefening was.

 

Bert en Marry

Comments closed.