21. augustus 2021 · Reacties uitgeschakeld voor Aeolus jachthaven Amsterdam · Categories: Sailing · Tags:

Op advies van de vorige eigenaar van onze boot in Amsterdam niet naar de bekende grote marina’s gegaan maar naar de Aeolus haven. Hij had ons verteld dat het een kleine, rustige en gezellige jachthaven is met vlak in de buurt een paar supermarkten voor de eventueel benodigde boodschappen.

Hij had helemaal gelijk. Aan de ene kant van de haven wat lage flats en aan de andere kant een hotel en een enorme supermarkt. De haven invarend was het even zoeken naar de meldsteiger. Dat bleek uiteindelijk een heel klein steigertje te zijn waar wij net aan konden liggen. De havenmeester ontving ons uiterst vriendelijk en deelde ons mede dat er misschien nog een plekje was maar dat het krap zou zijn. Of ik even mee wilde lopen om zelf even te kijken of wij daar konden afmeren. Zo op het oog zou dat net gaan lukken maar, krap was het wel en er moest ook eerst gedraaid worden in de haven en breed was het vaarwater ook niet omdat er al diverse boten afgemeerd lagen waarvan sommige dubbel.

Het lukte uiteindelijk om te draaien zonder iets te raken en af te meren. Daarbij bood de havenmeester weer hulp. Dat was wel prettig omdat de bolders op de kant net niet op een plek zaten waar je makkelijk mee kon werken.

Voor ons lag een Engels schip waarvan de eigenaar vertelde dat zij al zowat 27 jaar aan boord leefden maar, vanwege de Brexit nu terug moesten naar Engeland omdat zij anders problemen zouden krijgen met de douane. Iemand in het verenigd Koninkrijk had verzonnen dat alle Engelse schepen terug moesten keren naar Engeland. Deden zij dat niet dan zou hun BTW verklaring ongeldig worden en zouden zij bij een eventuele terugkeer in de toekomst de BTW opnieuw moeten betalen. Dat heeft een hoop mensen wereldwijd grote problemen opgeleverd want de gestelde termijn om terug te keren was voor veel mensen veel te kort. Ook onze buurman was daardoor in de problemen gekomen en heeft zijn schip vanuit de middellandse zee per vrachtwagen naar Nederland (Lelystad) laten transporteren om van daaruit op tijd naar Engeland terug te kunnen keren. Opnieuw registreren in een Engelse enclave zoals Gibraltar was ook niet toegestaan.

Onder een impressie van de haven met een gezellig terrasje waar van een hapje of een drankje genoten kon worden.

Het terras

Bert

Comments closed.